Riebus maistas ir kraujo sudėtis: kaip riebalai veikia mūsų sveikatą
Sužinokite, kaip riebus maistas veikia kraujo sudėtį: cholesterolis, riebalų rūšys ir jų poveikis širdies sveikatai bei kraujotakai.

Riebus maistas yra neatsiejama daugelio žmonių mitybos dalis, tačiau jo poveikis kraujo sudėčiai yra sudėtingas ir svarbus mūsų sveikatai. Nors riebalai suteikia energijos, padeda įsisavinti vitaminus A, D, E ir K, jų perteklius gali sukelti rimtų pasekmių organizmui.
Kaip riebalai veikia kraują?
Suvalgę daug riebaus maisto, ypač sočiųjų riebalų, mūsų kraujyje padidėja cholesterolio koncentracija. Tai ypač pasakytina apie mažo tankio lipoproteinus (MTL arba „blogąjį“ cholesterolį). Padidėjęs MTL kiekis gali kauptis kraujagyslėse ir skatinti aterosklerozės vystymąsi.
Gerosios ir blogosios riebalų rūšys
- Sotieji riebalai – randami gyvūninės kilmės produktuose (raudona mėsa, sviestas, riebūs pieno produktai). Perteklinis vartojimas didina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
- Transriebalai – dažniausiai susidaro pramoniniuose kepiniuose, greitajame maiste. Jie itin neigiamai veikia kraują ir turėtų būti vengiamų produktų sąraše.
- Nesočiosios riebalų rūgštys – randamos žuvyje, avokaduose, alyvuogių aliejuje. Jos padeda sumažinti MTL cholesterolį ir palaikyti kraujotakos sistemos sveikatą.
Kraujotakos sistemos poveikis
Kai riebalų perteklius keičia kraujo sudėtį, kraujas tampa „tirštesnis“, sunkiau teka, didėja kraujospūdis. Ilgainiui tai gali lemti širdies infarktą, insultą ar kitus kraujagyslių sutrikimus.
Kaip subalansuoti mitybą?
- Riboti sočiųjų ir transriebalų vartojimą.
- Įtraukti daugiau daržovių, vaisių, pilno grūdo produktų.
- Rinktis sveikus riebalų šaltinius – alyvuogių aliejų, riešutus, žuvį.
- Vartoti pakankamai vandens ir palaikyti fizinį aktyvumą.
Išvada
Riebus maistas daro tiesioginę įtaką kraujo sudėčiai – nuo cholesterolio lygio iki kraujo klampumo. Norint apsaugoti širdies ir kraujagyslių sistemą, svarbu atskirti geruosius ir bloguosius riebalus bei išlaikyti sveiką balansą kasdienėje mityboje.