Pavasario Vitamino A Šaltiniai: Daržovės, Stiprinančios Imunitetą ir Regėjimą
Daržovės turinčios daug vitamino A pavasariui: morkos, špinatai, brokoliai, batatai. Receptai, nauda imunitetui, regėjimui. Kaip išsaugoti vitaminus ir sodinti sode. Stiprinkite sveikatą natūraliai!

Pavasaris – metas, kai organizmas praalkęs vitaminų po ilgos žiemos. Vitaminas A, ypač jo provitaminas beta-karotenas, daržovėse padeda stiprinti imunitetą, gerinti regėjimą ir apsaugoti odą nuo saulės poveikio. Šiame straipsnyje aptarsime daržoves, turinčias daugiausia vitamino A, tinkamas pavasario sezonui – tiek šviežias, tiek lengvai auginamas sode.
Vitamino A svarba pavasarį
Vitaminas A būtinas ląstelių augimui, imuninės sistemos veiklai ir gleivinių apsaugai nuo infekcijų. Pavasarį, kai vitaminas C iš vaisių retėja, beta-karotenas iš daržovių tampa pagrindiniu šaltiniu, nes organizmas jį paverčia reikiamu kiekiu vitamino A. Rekomenduojama dienos norma suaugusiam – 700-900 mcg, o daržovės leidžia lengvai ją pasiekti be papildų [web:10][web:12].
Oranžinės ir žalios daržovės išsiskiria beta-karotenu, kuris veikia kaip antioksidantas, mažindamas uždegimus ir palaikančias sveiką odą besikeičiančiu oru. Tyrimai rodo, kad reguliarus šių daržovių vartojimas stiprina regėjimą naktį ir apsaugo nuo pavasarinių peršalimų [web:5].
Morkos: Vitamino A karalienė
Vidutinė morka (100 g) suteikia apie 852 mcg vitamino A – net 95% dienos normos. Šis šakniavaisis lengvai virškinamas, gerina virškinimą dėl celiuliozės ir kalio. Pavasarį rinkitės šviežias morkas iš šiltnamių arba anksti sėkite sode [web:2][web:5].
- Valgykite žalias tarkuotas su citrina – taip išsaugomas visas beta-karotenas.
- Virkite sriubose su imbieru imunitetui stiprinti.
- Mažinkite riebalų poreikį: beta-karotenas geriau įsisavinamas su šlakeliu aliejaus.
Morkos padeda kovoti su pavasario nuovargiu, didindamos hemoglobino kiekį kraujyje.
Špinatai: Žalių lapų lyderis
Špinatuose (100 g) – 381 mcg provitamino A, be to gausu geležies, kalcio ir vitamino C. Pavasarį jie pirmieji žaliuoja sode, puikiai tinka salotoms ir smoothie. Šie lapiniai stiprina kaulus ir imuninę sistemą [web:2][web:3].
- Sėkite anksti pavasarį – derlius per 30-40 dienų.
- Virti garuose išsaugo daugiau maistinių medžiagų nei virtuvėje.
- Derinkite su jogurtu padažu – kalcis padeda įsisavinti beta-karoteną.
Špinatai mažina uždegimus ir gerina odos būklę, aktualu alergijų sezono metu.
Brokoliai: Universali superdaržovė
100 g brokolių turi apie 300 mcg vitamino A ekvivalento, plius vitaminą C ir K. Jie stiprina širdį, reguliuoja cukrų kraujyje ir palaiko imunitetą pavasario virusams. Auginkite daigais ant palangės greitam derliui [web:7].
- Valgykite šviežius garintus – termiškai apdorojus padaugėja antioksidantų.
- Pridėkite prie omletų ar ryžių – lengva pavasario vakarienė.
- Sultys su obuoliu – greitas vitamino pliūpsnis.
Brokoliai padeda detoksikuoti kepenis po žiemos maisto.
Batatai: Saldūs ir maistingi
Vidutinis batatas (100 g) – iki 1400 mcg vitamino A, daugiau nei morkos. Pavasarį rinkitės saldžius batatus parduotuvėse, jie sotina ir stabilizuoja nuotaiką dėl B grupės vitaminų. Kepkite orkaitėje be aliejaus [web:5].
- Kepkite su rozmarinu – antiuždegiminis efektas.
- Pyragaičiai su cinamonu – sveiki desertai vaikams.
- Smoothie su bananu – energijos užtaisas rytui.
Batatai gerina virškinimą ir apsaugo akis nuo saulės.
Kitos vertingos daržovės
Burokėliai (100 g) suteikia provitamino A, folio rūgščių ir geležies – puikūs anemijai. Petražolės – koncentruotas šaltinis su vitaminu C, tinka pesto. Paprika raudona (100 g) – 157 mcg, stiprina kolageno sintezę odai [web:2][web:9].
- Raudona paprika salotose – vitamino C ir A sinergija.
- Petražolės sultys – detoksas kepenims.
- Burokėlių šaltibarščiai – tradicinis pavasario patiekalas su bonusu.
Česnakai ir svogūnai papildo fitoncidais, bet mažiau A turi.
Kaip išsaugoti vitaminą A daržovėse
Vitaminas A yra riebaluose tirpus, tad derinkite su alyvuogių aliejumi ar avokadu. Venkite perviršio – virkite garuose ar kepkite trumpai. Laikykite tamsioje vietoje, nes šviesa ardo beta-karoteną [web:9].
- Šviežios salotos – maksimalus išsaugojimas.
- Šaldymas porcijomis – žiemos atsargos pavasariui.
- Sėkite sode: morkos, špinatai, brokoliai anksti.
Pavasarį pradėkite nuo daigų – pupelių ar saulėgrąžų, turinčių A.
Receptai pavasariui
Morkų-špinatų smoothie
2 morkos, saują špinatų, apelsiną, imbierą. Sumalkite – gaunasi 200% dienos A normos. Gerina virškinimą ir imunitetą [web:4].
Brokolių sriuba
300 g brokolių, batatą, česnaką. Virkite 10 min, sutrinkite. Pridėkite grietinėlės – riebalai padės įsisavinti A.
Salotos su paprika
Paprika, petražolės, morkos, citrina. Padažas iš tahini – kalcis + A.
Nauda sveikatai ir įspėjimai
Reguliarus vartojimas mažina vėžio riziką, gerina odą ir plaukus. Vaikams ir nėščiosioms – būtinas augimui. Perdozavus iš papildų kenkia, bet iš daržovių saugus [web:10].
Konsultuokitės su gydytoju jei vartojate vaistus. Pavasarį 400-500 g daržovių per dieną – idealu.
Įtraukite šias daržoves į racioną – pavasaris bus energingas ir sveikas!


