Migdolų auginimas: viskas, ką reikia žinoti
Sužinokite viską apie migdolų auginimą: nuo tinkamų veislių pasirinkimo iki derliaus nuėmimo. Patarimai ir rekomendacijos sėkmingam auginimui Lietuvoje.

Migdolų auginimo pagrindai
Migdolų auginimas yra pelninga, tačiau reikalaujanti žinių ir kantrybės veikla. Migdolai (Prunus dulcis) yra vertinami ne tik dėl skanių riešutų, bet ir dėl jų aliejaus, naudojamo maisto, kosmetikos ir farmacijos pramonėje. Lietuvoje migdolų auginimas yra iššūkis dėl klimato, tačiau tinkamai pasirinkus veisles ir auginimo technologijas, galima pasiekti sėkmės.
Klimato ir dirvožemio reikalavimai
Migdolai mėgsta šiltą, saulėtą klimatą ir gerai sausinamus dirvožemius. Optimali temperatūra jų augimui yra tarp 15–30 °C, o žiemą jie gali ištverti iki -20 °C, jei pasirenkamos atsparios šalčiui veislės. Dirvožemis turi būti lengvas, smėlingas arba priemolio, su pH nuo 6 iki 7,5. Svarbu vengti sunkių, užmirkstančių dirvožemių, nes tai gali sukelti šaknų puvinį.
Tinkamų veislių pasirinkimas
Lietuvos sąlygomis rekomenduojamos šalčiui atsparios migdolų veislės, tokios kaip:
- ‘Nikitskij’ – atspari šalčiui ir anksti pradeda derėti;
- ‘Supernova’ – pasižymi gausiu derliumi;
- ‘Almond Praline’ – tinka mažesniems sodams.
Renkantis veislę, būtina atsižvelgti į apdulkintojų poreikį, nes dauguma migdolų veislių nėra savidulkės.
Sodinimas ir priežiūra
Migdolų medeliai sodinami pavasarį, kai praeina šalnų pavojus. Sodinimo duobė turi būti apie 60 cm gylio ir pločio, o medeliai sodinami 4–6 metrų atstumu vienas nuo kito. Svarbu užtikrinti reguliarų laistymą pirmaisiais metais, ypač sausros metu. Tręšimas atliekamas organinėmis ir mineralinėmis trąšomis, ypač azoto, kalio ir fosforo mišiniais.
Ligos ir kenkėjai
Migdolai gali būti pažeidžiami grybelinių ligų, tokių kaip moniliozė, ir kenkėjų, pavyzdžiui, amarų ar migdolų sėklavaisio. Prevencijai rekomenduojama:
- Reguliariai genėti medžius, kad būtų užtikrinta gera oro cirkuliacija;
- Naudoti fungicidus pagal poreikį;
- Stebėti kenkėjų populiaciją ir naudoti ekologiškus insekticidus.
Derliaus nuėmimas
Migdolai paprastai pradeda derėti 3–4 metais po pasodinimo. Derlius nuimamas rugpjūčio–rugsėjo mėnesiais, kai išorinis kevalas pradeda skilinėti. Vaisiai skinami rankomis arba mechanizuotai, o po to džiovinami, kad būtų pašalinta drėgmė. Tinkamai prižiūrimi migdolų medžiai gali derėti kelis dešimtmečius.
Iššūkiai ir patarimai
Lietuvos klimatas kelia iššūkių migdolų auginimui, todėl būtina investuoti į šiltnamius ar apsaugines priemones nuo šalčio. Taip pat svarbu reguliariai tikrinti dirvožemio drėgmę ir maistinių medžiagų kiekį. Bendradarbiaujant su vietos agronomais, galima gauti vertingų patarimų, kaip pritaikyti auginimo technologijas mūsų regionui.