2025 m. rugsėjo 26 d. min read

Kaip sumažinti riebalų suvartojimą: praktiški patarimai sveikesnei mitybai

Sužinokite, kaip sumažinti riebalų suvartojimą kasdienėje mityboje. Praktiniai patarimai ir sveikesni pasirinkimai padės pagerinti jūsų sveikatą.

Kaip sumažinti riebalų suvartojimą: praktiški patarimai sveikesnei mitybai
Autorius:Tomas

Per didelis riebalų suvartojimas gali turėti neigiamą poveikį sveikatai – didinti antsvorio, širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Laimei, yra daugybė būdų, kaip sumažinti riebalų kiekį kasdienėje mityboje, nepakenkiant maisto skoniui ar kokybei.

1. Rinkitės sveikesnius gaminimo būdus

Venkite kepti riebaluose. Vietoje to rinkitės virimą garuose, kepimą orkaitėje ar troškinimą. Šie būdai padeda išsaugoti maistines medžiagas ir sumažina riebalų kiekį.

2. Naudokite mažiau aliejaus

Net ir sveikieji aliejai (pvz., alyvuogių) yra kaloringi. Kepant naudokite nelimpančią keptuvę arba kepimo popierių, kad aliejaus reikėtų mažiau.

3. Pasirinkite liesesnius produktus

  • Rinkitės liesą mėsą, pvz., vištieną be odos ar kalakutieną.
  • Vietoje riebių pieno produktų vartokite liesą varškę, jogurtą ar pieną.

4. Atkreipkite dėmesį į paslėptus riebalus

Daugelis perdirbtų produktų, pvz., sausainiai, bandelės ar traškučiai, turi daug paslėptų sočiųjų riebalų. Skaitykite etiketes ir venkite produktų, kuriuose yra transriebalų.

5. Didinkite daržovių ir vaisių suvartojimą

Daržovės ir vaisiai yra natūraliai neriebūs, sotūs ir turtingi skaidulomis, kurios padeda sumažinti apetitą bei riebalų poreikį.

6. Riebalus keiskite sveikesniais pasirinkimais

  • Vietoje majonezo naudokite jogurtą.
  • Vietoje riebių užkandžių rinkitės riešutus ar sėklas – bet saikingai.
  • Į patiekalus įtraukite avokadą, kuris suteiks sotumo, bet turi daugiau naudingų riebalų.

Išvada

Sumažinti riebalų suvartojimą nebūtinai reiškia atsisakyti mėgstamų patiekalų. Pakanka sąmoningai rinktis gaminimo būdus, produktus bei saikingai vartoti riebalus. Tokiu būdu galima pagerinti sveikatą ir ilgainiui jaustis geriau.

Susiję straipsniai

Ciberžolės nauda organizmui: Kodėl verta įtraukti šį prieskonį į savo mitybą
2025 m. gegužės 16 d.

Ciberžolės nauda organizmui: Kodėl verta įtraukti šį prieskonį į savo mitybą

Sužinokite apie ciberžolės naudą organizmui: nuo uždegimų mažinimo iki širdies ir smegenų sveikatos gerinimo. Atraskite, kaip įtraukti šį prieskonį į mitybą!

Chia sėklos: maistinių medžiagų lobynas jūsų sveikatai
2025 m. gegužės 16 d.

Chia sėklos: maistinių medžiagų lobynas jūsų sveikatai

Sužinokite, kuo naudingos chia sėklos: nuo skaidulų ir omega-3 iki antioksidantų. Atraskite, kaip jas įtraukti į mitybą ir kokią naudą jos teikia sveikatai.

Kaip Pagerinti Miegą: 10 Praktinių Patarimų Geresniam Poilsiui
2025 m. gegužės 16 d.

Kaip Pagerinti Miegą: 10 Praktinių Patarimų Geresniam Poilsiui

Sužinokite, kaip pagerinti miegą su 10 praktinių patarimų: nuo reguliaraus grafiko iki miegui palankios aplinkos kūrimo. Pagerinkite savo poilsio kokybę jau dabar!