Kaip sumažinti riebalų suvartojimą: praktiški patarimai sveikesnei mitybai
Sužinokite, kaip sumažinti riebalų suvartojimą kasdienėje mityboje. Praktiniai patarimai ir sveikesni pasirinkimai padės pagerinti jūsų sveikatą.

Per didelis riebalų suvartojimas gali turėti neigiamą poveikį sveikatai – didinti antsvorio, širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Laimei, yra daugybė būdų, kaip sumažinti riebalų kiekį kasdienėje mityboje, nepakenkiant maisto skoniui ar kokybei.
1. Rinkitės sveikesnius gaminimo būdus
Venkite kepti riebaluose. Vietoje to rinkitės virimą garuose, kepimą orkaitėje ar troškinimą. Šie būdai padeda išsaugoti maistines medžiagas ir sumažina riebalų kiekį.
2. Naudokite mažiau aliejaus
Net ir sveikieji aliejai (pvz., alyvuogių) yra kaloringi. Kepant naudokite nelimpančią keptuvę arba kepimo popierių, kad aliejaus reikėtų mažiau.
3. Pasirinkite liesesnius produktus
- Rinkitės liesą mėsą, pvz., vištieną be odos ar kalakutieną.
- Vietoje riebių pieno produktų vartokite liesą varškę, jogurtą ar pieną.
4. Atkreipkite dėmesį į paslėptus riebalus
Daugelis perdirbtų produktų, pvz., sausainiai, bandelės ar traškučiai, turi daug paslėptų sočiųjų riebalų. Skaitykite etiketes ir venkite produktų, kuriuose yra transriebalų.
5. Didinkite daržovių ir vaisių suvartojimą
Daržovės ir vaisiai yra natūraliai neriebūs, sotūs ir turtingi skaidulomis, kurios padeda sumažinti apetitą bei riebalų poreikį.
6. Riebalus keiskite sveikesniais pasirinkimais
- Vietoje majonezo naudokite jogurtą.
- Vietoje riebių užkandžių rinkitės riešutus ar sėklas – bet saikingai.
- Į patiekalus įtraukite avokadą, kuris suteiks sotumo, bet turi daugiau naudingų riebalų.
Išvada
Sumažinti riebalų suvartojimą nebūtinai reiškia atsisakyti mėgstamų patiekalų. Pakanka sąmoningai rinktis gaminimo būdus, produktus bei saikingai vartoti riebalus. Tokiu būdu galima pagerinti sveikatą ir ilgainiui jaustis geriau.