Kaip pasirinkti maistą be transriebalų: sveikesnės mitybos gidas
Sužinokite, kaip atpažinti ir išvengti transriebalų maiste. Patarimai, kokius produktus rinktis vietoje, kad išlaikytumėte sveiką širdį ir gerą savijautą.

Transriebalai yra vieni iš labiausiai kenksmingų riebalų rūšių, kurie daro neigiamą poveikį širdžiai, kraujagyslėms bei bendrai sveikatai. Daugelyje šalių jų naudojimas yra ribojamas ar net draudžiamas, tačiau tam tikruose produktuose jie vis dar gali pasitaikyti.
Kodėl transriebalai pavojingi?
Transriebalai didina „blogojo“ cholesterolio (LDL) kiekį kraujyje ir mažina „gerąjį“ (HDL). Tai prisideda prie aterosklerozės, širdies ligų bei insulto rizikos. Net ir nedidelės jų dozės gali turėti neigiamą poveikį sveikatai.
Kaip atpažinti produktus su transriebalais?
- Etiketės skaitymas – ieškokite terminų „dalinai hidrinti aliejai“ arba „hidrinti riebalai“.
- Pusfabrikačiai – greito paruošimo pyragaičiai, picos, bulvių traškučiai dažnai turi transriebalų.
- Ilgas galiojimo laikas – kuo ilgiau produktas galioja, tuo didesnė tikimybė, kad jame yra kenksmingų riebalų.
Kokius produktus rinktis vietoje?
- Švieži ir natūralūs produktai – vaisiai, daržovės, grūdai.
- Natūralūs aliejai – alyvuogių, rapsų, linų sėmenų aliejus.
- Nerafinuoti riešutai ir sėklos.
- Liesi pieno produktai ir liesa mėsa.
Patarimai sveikesniam pasirinkimui
- Venkite greito maisto restoranų, kuriuose dažnai naudojami perdirbti aliejai.
- Gaminkite namuose – taip kontroliuosite ingredientus.
- Rinkitės „be transriebalų“ pažymėtus produktus.
Rūpinimasis savo mityba yra viena iš svarbiausių investicijų į sveikatą. Vengiant transriebalų ir pasirenkant natūralius, maistingus produktus, galima ne tik apsaugoti širdį, bet ir pagerinti bendrą savijautą.